Le Marche

Een voor velen onbekend deel van Italië ligt 400 kilometer ten zuiden van Milaan en Venetië aan de Adriatische kust, nabij Ancona. Le Marche, in Nederland zouden we 'de Marken' zeggen, is zeker zo mooi als Umbrië en Toscane, en een favoriete streek van de Italianen zelf. Je treft er veel minder buitenlandse toeristen dan elders, maar meer Italianen.

Er zijn prachtige stranden, middeleeuwse stadjes, een schitterend heuvellandschap en op een uur rijden de 2000 meter hoge Appenijnen. Fano is de dichtstbijzijnde stad aan zee. Hier loopt de Via Flamina waarlangs de Romeinen naar Vlaanderen vertrokken. Het heeft een mooie oude binnenstad met een theater, vele restaurants, winkels en wijnhuizen. Op het station stopt de trein naar Bologna.

In de omgeving liggen onder meer het wereldberoemde Urbino met kathedraal, universiteit en musea en Macereta, een mooie oude stad met opera. Op anderhalf uur rijden ligt Perugia. En verder in de heuvels vindt u tientallen betoverend mooie stadjes.

Activiteiten

In le Marche is veel te doen, eigenlijk te veel om op te noemen. Er zijn vele stadjes te bekijken, en vanzelfsprekend de beroemde Italiaanse marktjes. Op 25 minuten zijn de prachtige stranden van Fano, Marotta en Senigalia te vinden. Een fietstocht in de nabije omgeving is een belevenis. Verder kun je in Fano boottochten maken. Overal kun je heerlijk eten. Voor de cultuurliefhebbers is er Urbino, Perugia, Macerata en op wat meer afstand Florence.

Natuur

Hoewel le Marche al volop natuur biedt kunnen liefhebbers hun hart ophalen in het natuurpark Monte Sibellini of, een uur verder weggelegen het fameuze Gran Sasso gebergte dat meer dan 3000 meter hoog is. Golfen kun je op de course van Conero en tenslotte zijn er de wereldberoemde grotten van Frasassi.